Всяка дама иска да има гладки и красиви крака, без косми, петна и белези. При епилиране понякога се образуват нежелани странични ефекти като зачервявания, враснали, обърнати и подкожни косъмчета. С тези проблеми се сблъсква всеки.
Самата поява на подкожните косъмчета се дължи на това, че след епилация с кола маска или епилатор, косменият фуликул с течение на времето става по тънък . В следствие на това не успява да пробие горния слой на кожата. 
Разбира се, има и начини, с които да намалим вероятността от появата на обърнати и подкожни косъмчета. Вижте кои са те!
1. Преди епилация ексфолирайте хубаво. По този начин ще премахнете мъртвите клетки от горния слой на кожата. Така се улеснява израстването на косъмчетата. Ексфолирането на кожата може да се прави не само преди обезкосмяване. Напротив! Дори е препоръчително редовното ексфолиране. По този начин ще поддържате мека и гладка кожа.
2. Епилирайте в посока растежа на космения фоликул. 
Правилното епилиране е една от съществените практики, с които значително ще намалите подкожните косъмчета. Голяма част от обърнатите косъмчета са в следствие на неправилното им отстраняване. Когато премахвате косъмчета по естествената им линия на израстване, предотвратявате накъсвания, което от своя страна предотвратява врастване. 
3. Поддържайте хидратирана кожата. 
Освен че е необходимо да запазите естествения й вид и гъвкавост, задържането на влажността на кожата е още един от ефективните методи за предотвратяване на враснали косми. Отбягвайте тежки козметични кремове, които ще запушат порите и ще причинят зачервявания. Хубаво е да охладите кожата чрез подходящ лосион за след епилация или напръскайте с термална вода, която ще успокои и освежи кожата.
4. Не на последно място – епилиране с кола маска. Доказано е, че обезкосмяването с кола маска значително намалява появата на подкожни косми. Това се дължи на факта, че при издърпване се отстранява и мъртвия слой на дермата, който пречи на космите да израснат.