Независимо от пол или възраст, в днешно време все по-често сме предразположени към всякакъв вид възпаления и раздразнения. Кожата може да стане чувствителна поради ред причини. Те може да са заложени генетично, да са произлизат от лошите атмосферни условия, дехидратация, храненето, некачествени козметични продукти, перилни препарати, стрес и други. 
Когато естествената защитна бариера на кожата е нарушена, това неминуемо води до различни зачервявания, сърбеж, обриви, парене и други. Заради това е важно да се поддържа добрата хигиена и хидратация на кожата. 
Как да епилираме чувствителната кожа?
Като начало е важно да подберем внимателно кола маската, с която ще третираме кожата. 
На пазара вече има доста козметични продукти, които щадят дори най-чувствителната кожа. За това е важно да направите добро проучване какъв продукт искате да използвате. Повечето кола маски обозначават за какъв тип кожа са предназначени, но задължително тествайте преди това влиянието на избрания продукт. 
Преди нанасяне кожата трябва да е суха, а не мазна. Това ще улесни премахването на нежеланото окосмяване. За това преди да започнете процедурата, се уверете, че не сте я намазали с крем или лосион. 
Понякога хормоналните промени в организма правят кожата по-чувствителна. Например, при жените това е месечният цикъл. В следствие кожата става по-чувствителна и епилирането е по-болезнено. Затова помислете и в кой период от месеца ще се отървете от нежеланото окосмяване.
Както стана известно по-горе, хубаво е да подготвите частите от тялото за епилация. Излишните повторения допълнително раздразняват тъканите. 
За да не се възпали допълнително чувствителната кожа, издърпването на космите не бива да се повтаря повече от два пъти на една и съща зона. Излишните дублажи само ще увредят и инфектират още повече кожата ви. 
Неминуемо след епилацията ще се появи зачервяване, затова е много важно да се намаже с лосион, олио или друг вид масло, което да възвърне естествения й вид. По този начин ще се възстанови хидратацията на кожата, ще подобри гъвкавостта й и ще се предотврати врастването на косъмчетата. 
След епилация с кола маска не бива да обличате дрехи, които стягат (тесни дънки и дрехи). Това  ще предизвиква допълнителни търкания и раздразнения. Много важно е след процедурите да оставите кожата да диша и да се успокои. Тясното облекло само ще задуша кожата и ще затрудни нормалното й възстановяване.
Не на последно място чувствителната кожа не бива да се подценява. За нея са необходими специални грижи. Различните типове кожа реагират по различен начин на дразнителите, заради което е необходима консултация със специалист и добър подбор на козметични продукти.